top of page
Search
  • Writer's pictureNoa Yariv-Melo

דג מרוקאי של שישי ולחם בית | יפעת דוד


בחמישי האחרון נסעתי לבנימינה, יש מצב שמעולם לא הייתי שם, תקלה ממש... איזה מקום קסום ונפלא.

את הדלת פתחה לי יפעת דוד (שמבחינתי תמיד תהיה יפעת קריספל, או ליתר דיוק - קריספלית). לא נפגשנו לדעתי 10 שנים, מאז מסדרונות מחלקת השיווק של בזק אי שם סביב 2011... היא לא השתנתה הרבה, אבל בכל זאת פגשתי מישהי אחרת...

זכרתי דמות אסרטיבית וקשוחה ופתאום פגשתי מישהי רכה, נינוחה, שלמה יותר, עם חיוך זורח על הפנים בשילוב של מבוכה מענין המצלמה. היא הכניסה אותי לבית שלה ומיד הרגשתי עטופה במלא חום ואהבה.

סיפור חיים מהמם יש לה. אני הכרתי אותה כשהיתה גרושה עם ילד קטן. ב- 10 השנים האחרונות היא בזוגיות פרק ב׳ עם 5 ילדים (1 שלה, שתיים שלו ועוד שניים משותפים). לפני 3 שנים עברו לבנימינה לבית מהמם שתכננו ושיפצו בעצמם, על מגרש שמוקף שדות, אוויר וריח של אדמה.

היא יצאה לעצמאות כלכלית לפני 5 שנים, ביום יום היא מלווה ומייעצת למנהלים בכירים במשק. היא הכי כייפית שיש, כזאת עם לב פתוח ורחב, אותנטית וקשובה, אשפית בנומרולוגיה (שולפת יציאות שהשאירו אותי המומה), אפילו הוציאה לכבודי את ערכת הקלפים שלה ועשינו סשן קצר שהיה פשוט וואוו.

״לימדו אותנו בעולמות השיווק שככל שאנחנו כותבים בריף מדויק יותר - ככה התוצאה שנקבל ממשרד הפרסום תהיה בול בפוני! אבל בחיים האמיתיים, אי אפשר לבוא עם בריף. אנחנו צריכים לבוא עם דף חלק נקי, צריכים להיות פתוחים לכל דבר שמזמנים לנו החיים״.

זה מה שהיא אמרה. אני רק הנהנתי עם הראש ואימצתי לעצמי חזק. איזו תובנה נשית חכמה.

תוך כדי שיחה וצילומים היא הכינה בשיא הקלילות סיר דגים מרוקאים שיצא שלמות! והיא אפתה לחם ביתי, כזה שבוצעים עם היד כמו מרקו ומנגבים עם הרוטב של הדג. כל הלב שלה היה על השולחן. והיה לי טעים כל כך שהכנתי בעצמי בשבת בדיוק לפי המתכון שלה.

תעשו לעצמכם טובה, לשישי הקרוב - זו הארוחה שלכם על השולחן! כל הבית יגיד לכם תודה.


יפעתי האהובה, היה לי לעונג! כמה כיף איתך!


מתכון לסיר דגים מרוקאי:


שמים בסיר רחב –

שיניים מראש שום שלם (אפשר עם הקליפה)

רצועות מפלפל 1 אדום

2 פרוסות לימון כבוש או טרי

1 פלפל ירוק חריף או 2-3 פלפל שאטה יבשים

תוספות לבחירה או בכלל לא: פרוסות של תפוח-אדמה או חצי כוס גרגרי חומוס או חצי כוס פול מקולף קפוא

צרור כוסברה קצוצה גס


מניחים מעל הכל את נתחי הדג – נתח גדול של סלמון, או רצועות של דגים שונים, או דגים שלמים


מפזרים על הדגים עוד צרור כוסברה קצוצה גס

מתבלים במלח לפי הטעם (אם יש לימון כבוש, אז ממש מעט), כף כורכום, כף פפריקה מתוקה

זולפים בתנועת ספירלה כחצי כוס שמן על כל הסיר

ממלאים את הסיר מים רק עד גובה הדגים (לא לכסות)


מניחים את הסיר על הכיריים על אש גבוהה עד לרתיחה טובה

מסובבים את הסיר שכל התבלינים יתערבבו היטב עם הנוזלים, מנמיכים לאש בינונית וסיר מכוסה עד להצטמצמות הרוטב


אפשר לאכול ככה ואפשר גם לתת 5 דקות גריל בחום גבוה בתנור. לחם בית של יפעת:

שמים בקערה 1 ק"ג קמח

2 כפות שמרים יבשים

4 כפות סוכר

מערבבים את הקמח, מוסיפים כף מלח ורבע כוס שמן

מוסיפים בהדרגה ותוך לישה (בידיים או במיקסר) כליטר מים ואם צריך אז עוד, עד שהבצק מתחבר לעיסה אחת.

מכסים ונותנים לנוח 15-20 דקות.

שמים קצת שמן על הידיים, ונותנים לישה נוספת ומכסים עד שמכפיל את הנפח.

שמים קצת שמן על הידיים ולשים שוב להוצאת האוויר, מחלקים לאיזה כלים שרוצים - תבנית מאורכת, סיר ג'חנון, תבנית של עוגה או סתם לחלק ללחמניות עגולות.

אני אוהבת לקשט בעלי טימין או מרווה מעל ולטפטף קצת שמן זית.

נותנת לבצק עוד טיפה לעלות ואז מכניסה לתנור בחום גבוה, עד שכל הבית מריח לחם 🙂

הלחם מוכן כשהוא שחום גם מלמטה - תלוי תנור ותלוי גודל התבנית.

מומלץ להוציא מהתבנית ולתת ללחם לעמוד על רשת בתנור, אחרי שכיבינו אותו כדי לייבש את החלק התחתון.

537 views0 comments
bottom of page